جاذبههای طبیعی شرق گیلان که از گیله بوم در دسترس هستند با توجه به نزدیکی گیله بوم به منطقه حفاظت شده ی سرولات، رودسر، آستانه اشرفیه، لنگرود و لاهیجان میسر شده است.
منطقه حفاظت شده سرولات
روستای قاسمآباد سفلی در همسایگی منطقه حفاظت شده سرولات و جواهردشت قرار دارد. این منطقه با وسعتی بالغ بر ۲۰۰۰ هکتار در سال ۱۳۷۸ بر اساس مصوبه شورای عالی محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام شد. این منطقه با منطقه شکار ممنوع اشکورات نیز دارای مرزهای مشترک است.
این منطقه کوهستانی با رودخانههای فراوان و دارای اقلیم مرطوب معتدل و خیلی مرطوب سرد است. از جمله دو رودخانه خشکه رود (کرک رود) و سیاه لات در این منطقه جاری است. از جمله ویژگیهای این منطقه، در برگرفتن انواع دامنههای ارتفاعی از ۵۰۰ متر تا ۲۵۰۰متر جنگلهای هیرکانی، از مناطق جنگلی پایین دست، میانی، بالادست و نیز مراتع ییلاقی و دارای پوشش گیاهی متنوع از درختان پهن برگ است. منطقه پایین دست با وجود تغییرات زیاد از حضور گونه با ارزش شمشاد (کیش) بهرهمند است.
گونههای شاخص گیاهی: شمشاد،توسکا، لیلکی، آزاد، سرخدار، راش، انواع گون و پامچال و بنفشه
گونههای شاخص جانوری: پلنگ، گربه جنگلی، خرس قهوهای، شوکا، مرال، کبک دری و قرقاول
جواهردشت
جواهردشت به گویش گیلکی جوردشت و به معنی بالادشت، از روستاهای ییلاقی شهرستان رودسر و از توابع دهستان سیاهکلرود بخش چابکسر است. در جبهه جنوبی جواهردشت قله سماموس با ارتفاع ۳۶۸۹ متر از سطح دریا قرار دارد. جواهردشت در واقع یک منطقه ييلاقي در ارتفاع 2000 متري از سطح درياچه خزر است. سكونت در اين روستا دائمي نيست زيرا از اواسط پائيز تا اواسط فروردين به دليل نزدیكي به قله سماموس پوشيده از برف است. ولي با اين وجود به دليل بكر بودن و زيباییهاي خاصي كه دارد اسم جواهردشت برازنده آن است.
قله سماموس
سُماموس یا قله سمام، واژهای گیلکی و نام قلهایست با ۳۶۸۹ متر ارتفاع، مرتفعترین قله مشرف به دریای خزر و بلندترین قله گیلان است.
در نزدیکیهای قله، امامزادهای قرار دارد به نام آقا سماموس که کوهنوردان میتوانند وسایل سفر خویش را آنجا بگذارند و با کمی استراحت در آن خود را برای صعود قله آماده کنند. اگر بر فراز قله سماموس بایستید معمولاً همه دره اِشکَوَرات تا دریا پوشیده از مه است.
مسيرهاي صعود:
1- گيلان –رودسر- كلاچاي- نرسيده به چابكسر دوراهي سياهكلرود جواهر دشت – قله
2- رامسر- جواهر ده – قله سماموس
پارک ملی بوجاق در استان گیلان و در محدوده شهرستان آستانه اشرفیه واقع شده است. بوجاق در محدوده بندر کیاشهر تا زیباکنار واقع شده است و بخشی از نوار ساحلی دریای مازندران را شامل میشود. تمام پارک ملی بوجاق با عنوان تالاب کیاشهر در لیست تالابهای بین المللی کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است. مساحت این پارک حدود ۳۲۵۰ هکتار است و از نظر طول و عرض جغرافیایی در شمال شرقی شهرستان رشت قرار داد. این پارک محل رسیدن رودخانه سفیدرود به دریای خزر است که پهنه این اتصال و دلتای تشکیل شده از آن را شامل میشود. بوجاق پهنهای خشکی، دریایی را در بر میگیرد که محل زیست گونههای مختلفی از پرندگان و ماهیها است. پارک ملی بوجاق محل زمستان گذرانی پرندگان مهاجر و جوجه آوری پرندگان آبزی و کنار آبزی است.
در منتها الیه شرقی استان گیلان و در شهرستان رودسر و بعد ازگذشتن از مناظر زیبا به سمت چابکسر حدود ۵ الی ۶ کیلومتری بخش چابکسر، در منطقهای بسیار زیبا روستای فکجور اوشیان واقع شده است. این چشمه در زیر درخت کهنسالی از گونه افرا واقع شده که از داخل گودال بزرگی که در زیر آن وجود دارد، آب به صورت گردابی بیرون می ریزد و آمدن آب چشمه دم به دم است یعنی گاهی چند ساعت و حتی چند روز خشک است و آبی ندارد و گاهی هم چند روز به طور مستمر آب دارد. به گفته اهالی محل، گاهی ۴۸ ساعت هم آبی در چشمه دمکش دیده نمی شود ولی گاهی در یک روز ۵ الی ۶ بار آب چشمه بالا آمده و دوباره خشک می شود و این بالاآمدن آب گاهی ۶۰ اینچ آب به ارمغان میآورد. این چشمه در ملکی خصوصی متعلق به خانواده مهدوی است که اجازه دیدن این چشمه و باغ را به عموم داده است.
این تالاب در بخش لاهیجان واقع شده و دسترسی به آن در حال حاضر از طریق جاده کنار گذر چمخاله به کیاشهر امکان پذیر است. تالاب اميركلايه كه در گذشته آن را “شاله كل” هم ميناميدند، در بخش “شير جوپشت” در شمال لاهيجان و در ۲۸ كيلومتري شمال غربي لنگرود، در نزديكي جاده بندر كياشهر به لنگرود قررا دارد. تالاب در حدود ۱۲۳۰ هكتار مساحت دارد و عمق متوسط آن ۲ متر است. يكى از ويژگىهاى منحصر به فرد تالاب بينالمللى اميركلايه لاهيجان در مقايسه با ديگر تالابهاى گيلان اين است كه اين تالاب از معدود محيطهاى تالابى آب شيرين است كه تنها در يك كيلومترى دريا قرار دارد.
لیلاکوه
لیلاکوه یا به گفته اهالی محلی لیله کوه، منطقهای است در نزدیکی شهر لنگرود که هر ساله مسافران زیادی را به خود جذب میکند. کوههای سرسبز، شالیزارها و رودخانه پر از ماهی همه در کنار هم جمعاند. مسیر لیلا کوه از میدان فرمانداری شهر لنگرود به سمت جنوب جدا میشود.